PVC Geomembran (jeomembran)
nedir, nerelerde kullanılır, diğer membran çeşitleriyle ne farkları vardır?
PVC Geomembran; sentetik hammaddelerden oluşan ve sıvı ve ısı yalıtımı sağlamak amaçlı kullanılan koruyucu tabakalardır.
PVC Poli-Vinil-Clorur kelimesinin kısaltılmasından oluşturulmuş bir semboldür. Petrol ile tuzdan petrokimya tesislerinde üretilen polimer türüdür. PVC Geomembranlar, PVC Hammaddesinin yumuşatıcılar , Stabilizatörler ( sağlamlaştırıcılar ) ve çeşitli katkı maddeleri ile mikserde harmanlanıp uygun ısıdaki ekstrüzyon sistemi yardımıyla işlenip homojen olarak şekillendirilmesiyle üretilir. Katkı maddelerinin homojen olarak dağıtılması önemli olduğu için bu karışımın karıştırılması işlemi önemlidir. PVC, uygun ve gerekli katkıların yardımıyla oluşturulan uzun ömürlü, hava şartlarına karşı dayanıklı ve sağlam bir plastik alaşımdır.
Dünya çapında yılda yaklaşık 23 Milyon / ton, Avrupa da ise yaklaşık 5,5 Milyon.ton/yıl tüketilmektedir.
KULLANIM ALANLARI :
Karayolu - Metro - Tren Tünel İnşaatları, Altgeçit İnşaatları , DSİ ve Karayolu Projeleri.Ayrıca istenmesi halinde Bina temel bohçalama uygulamalarında da kullanılabilmektedir.
Bina Temel Bohçalamaları – Üzeri beton ile kapatılacak ve UV Dayanımı istenmeyen Teras ,Havuz inşaatları , Su Depoları Barajlar.
Sulama veya süs Göletleri – Üzeri beton veya benzeri malzeme ile kapatılmayacak olan teras ve çatılar , Çatı olukları , Sandviç panel üstleri, Havuzlar ,UV Dayanımı istenen tüm su yalıtım uygulamaları. Atık Su Arıtma Tesisleri – Atık Su Tünelleri – Kollektör Bacaları - Köprüler ve Beton bakslar .Genel de buralarda kullanımının yanı sıra Geomembranların kullanıldığı tüm uygulamalarda kullanılabilirler.
Tüm yapıların ıslak hacimlerinde teraslarda.
ÖZELLİKLERİ :
Uzun ömürlüdür. *Uygulama alanlarına göre farklı özellik,renk,kalınlık ve boyutlarda üretilebilir. *Yapılarda ortaya çıkan mekanik,termik gerilmelere ve darbelere yüksek dayanım gösterirler. *Esnek yapılarından dolayı uygulanabilirlikleri kolaydır. *Ateşe karşı dayanıklıdırlar alev alıp yanmazlar. *Bitki köklerine dayanıklıdırlar. *Termoplastik yapıları nedeniyle özel aparatlar yardımıyla kolaylıkla onarılabilirler. *Uygulama tekniklerinden dolayı işçilikten doğabilecek hatalar asgari düzeydedir ve uygulama hızlıdır. *Serbest serim uygulaması nedeniyle yapılarda ortaya çıkan mekanik ve termik titreşimlerden asgari seviyede etkilenirler.*PVC Geomembranlar geri dönüşümlü olması nedeni ile yakılmak veya atık olarak depolanmak zorunda değildir.
PVC Geomembranlar , Tek veya çift renk( sinyalizasyon özelliği ) olarak çeşitli kalınlık ölçülerinde (1mm,3mm) üretilmektedirler.Özellikle aşındırıcı özelliğe sahip maddelerle, betonun korozyonlara, asitlere, alkalilere, tuzlara, çözücülere, gazlara ve diğer kimyasal solüsyonlara maruz kalan yüzeyleri korur. Yalıtım ve izolasyon malzemesi olarak da kullanılmaktadırlar.
KULLANIM ALANLARI:
Bütün yapılarda;
Temel Bohçalama
Teraslar (Gezilen ve Gezilemeyen)
Çatılar
Alt Geçitler
Yer Altı Otoparkları
Su Depoları
Arıtma Tesisleri
Kanalizasyon Sistemleri
Metrolar
Kiremit Altı Uygulaması
Göletler
Havuzlar